Från Segerstabro till Milleniumbro


Den amerikanska filmen The Girl with the Dragon Tattoo spelades till vissa delar in i Segersta och Kilafors i Bollnäs kommun. Under några veckor förändrades vardagen för befolkningen och nu är bilden av Segerstabron spridd över hela världen som Millenniumbron. Du är välkommen till miljön som spelar en stor roll i filmen och byn som förvandlades till ”Hedestad”.

Besök platserna där filmen spelades in, där skådespelare och produktionsteam arbetade Intresset för Stieg Larssons Millenni- umtrilogi verkar aldrig ta slut. Böckerna säljer i miljonupplagor över hela världen och tre svenska filmatiseringar har gjorts. Våg efter våg av läsare och filmfans upptäcker de starka berät- telserna och även den amerikanska filmversionen spelar upp till den mörka bilden av Sverige.
De intressanta miljöerna kring Kilafors och Segersta lockade producenten David Fincher som med sina skådespelare Daniel Craig och Rooney Mara bodde på Kilafors Herrgård. Scener utspelade sig i Hälsingeskogarna med bybor i statistroller och som produktionsas- sistenter och vakter. I Kilafors kan du fortfarande se järnhandeln där Mikael Blomqvist sökte information.

Segerstabron är en miljö som förknippas starkt med filmen. Den är en av tre broar och förutom den nyblivna världskändisen från 1931 finns en järnvägsbro från 1915 och en ny vägbro. 1930-talets bro är en stålbågbro i fem spann och bygg- des av AB Lindholmen-Motala Fortfarande kan du se kulissen ”Sjö- ströms Livs” som designades av de amerikanska producenterna och till- läts stå kvar efter inspelningen. Idag kan du besöka kulissen för att se en utställning med unika bilder från uppbyggandet av kulisserna och arbetet bakom en stor internationell filmpro- duktion. Kulissen är öppen under juli och augusti och vid förfrågan. Se kontaktinfo nedan.
Filmen ”När Hollywood kom till byn” ger en unik dokumentär bild av vad som hände de där dagarna. The Girl with the Dragon Tattoo hade världspremiär i december 2011 men först hölls en galapre- miär för alla lokalt inblandade i den vackra teaterbiografen i Kilafors.